VPN

VPN: Wat is dat precies en wat kan ik ermee?

Toen ik mij in 2017 voor het eerst ging verdiepen in pivacywetgeving en de mogelijkheden van een VPN, had ik nog geen idee hoeveel voordelen ik zou ontdekken. Vanaf dat moment log ik nooit meer zomaar in op een publiek wi-fi netwerk en kan ik in het buitenland gewoon het Nederlandse nieuws en series blijven volgen. Maar er zijn nog veel meer voordelen aan het gebruik van een VPN. Ik leg ze hieronder toe, zodat ook jij ermee aan de slag kunt.

Wat is een VPN?

Wellicht gebruik je een VPN al voor je werk of heb je onlangs een reclame van NordVPN (een van de grotere VPN providers) op tv voorbij zien komen. Maar wat is dat nou eigenlijk en wat kan je er als gewone consument mee? Meer dan je zou denken.

VPN staat voor “Virtual Private Network” en zorgt ervoor dat je een anonieme verbinding kunt maken terwijl je online bent. Wanneer je een VPN gebruikt, verloopt jouw internet-verkeer eerst via een versleutelde verbinding met de server van de VPN-provider en daarna pas met de rest van het internet. Dit eerste gedeelte wordt ook wel een ‘tunnel’ genoemd, omdat de data tussen jou en de server niet inzichtelijk is totdat het weer wordt ‘ontsleuteld’. Dit betekent dat iedereen die meekijkt met jouw internetgebruik – bijvoorbeeld een hacker, je internetprovider of de overheid – geen inzage heeft in jouw exacte internet-gebruik.

VPN ter bescherming van je (online) privacy

… when the product is free, YOU are the product.
– Richard Serra, 1973

Ik hoor je denken: waarom is dat belangrijk? Heel simpel. Data is het nieuwe goud… of het nieuwe olie. Al je online data wordt bijgehouden en verkocht aan de hoogste bieder. Dat is het verdien-model van onder andere Facebook en Google. En hoe meer data er van je verzameld wordt, hoe lastiger het wordt om anoniem te blijven. Want als bijvoorbeeld Google weet waar je woont, waar je naar zoekt, wat je online besteld en waar je bent; heb je dan nog wel privacy? Daarom kan het helemaal geen kwaad om af en toe even anoniem te willen blijven. Daar heb je recht op. Een VPN kan je daarbij helpen.

Kijktip: “The Social Dilemma” op Netflix

VPN voor thuis & onderweg

Een VPN is niet alleen handig om anoniem te blijven, maar ook om je data te beschermen. Zo kun je bijvoorbeeld een VPN-server opzetten om op afstand te verbinden met je thuisnetwerk, zodat je foto’s en persoonlijke documenten op een veilige manier kan bereiken. En andersom kan natuurlijk ook: vanuit huis belangrijke documenten op je werk openen.

Maar wellicht nog belangrijker, is het gebruik van een VPN wanneer je onderweg bent. Bijvoorbeeld als je gebruik maakt van het wi-fi netwerk in de trein (niet zo’n goed idee trouwens) of wanneer je op vakantie bent. Dan maak je gebruik van het netwerk van iemand anders, terwijl je misschien wel gebruik maakt van internetbankieren. Kun je er dan zeker van zijn dat er niemand meekijkt? Nee: als het niet je eigen vertrouwde netwerk is, dan kun je daar niet zomaar vanuit gaan. Jouw creditcardgegevens, bezochte websites en voorkeuren zijn eenvoudig te achterhalen wanneer een wifi-netwerk gehackt is of iemand moedwillig meekijkt.

VPN-apps zijn er voor de meeste gangbare devices

Gelukkig bieden de meeste VPN-providers apps aan voor bijna alle browsers & devices en kun je zowel op je laptop als telefoon eenvoudig een app installeren, daarvoor zonder technische kennis nodig te hebben.

Ben je daarmee geheel onzichtbaar op het internet? Nee, er zijn ook nog andere factoren die bepalen hoe zichtbaar je bent op internet. Sommige browsers en plugins houden je gebruik bijvoorbeeld ook bij.

VPN om streaming-blokkades te omzeilen

Het gebruik van een VPN is niet alleen maar serieus. Wist je namelijk dat je er ook series, tv en films mee kunt unlocken, die je normaal niet kunt zien?

Ben je wel eens op vakantie geweest, waardoor je een aflevering van je favoriete series moest missen? Omdat je Wie is de Mol alleen in Nederland kunt bekijken? Dan heb ik goed nieuws voor je: er is een oplossing. Met een VPN kun je namelijk ook in het buitenland gewoon Nederlandse films en series kijken. Kwestie van de VPN verbinden met een Nederlandse server… en natuurlijk wifi regelen op je vakantie-adres,

En voor de echte binge-watchers, kan het interessant zijn om eens rond te kijken in de Netflix bibliotheek van een ander land. Want Netflix films & series wisselen nog wel eens van land, waardoor het de ene keer wel in Nederland te zien is en soms weer niet.

En voor de Formule 1 fans is er ook goed nieuws. Met een VPN kun je live-streams inlokken waarmee je geen raceweekend meer hoeft te missen.

Hoe kies ik de juiste VPN?

Een VPN kun je vergelijken met een Spotify-abonnement: je kiest voor de VPN-provider die het beste bij jouw situatie past en betaalt vervolgens iedere maand voor je abonnement. De meeste providers bieden een eigen app die je gemakkelijk zelf op je laptop, tablet of telefoon installeert. Kwestie van 1 keer instellen, aanzetten en verder niet meer naar omkijken.

Kies een abonnement dat bij jouw internetgebruik past. Stream je veel games & series? Kies dan bijvoorbeeld voor NordVPN die bekend staat om de snelle servers. Voor onbezorgd buitenlandse series kijken, kies je een VPN die niet geblokkeerd wordt door Netflix. En als je graag contact met een klantenservice wilt, dan is er de VPN van Nederlandse bodem: GooseVPN!

You may also like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in:VPN