De SurfsharkVPN iOS app

Ben je op zoek naar een veelzijdige VPN met een ruime keuze aan features, maar tast je liever niet te diep in de buidel? Dan is Surfshark wellicht de VPN voor jou. De relatief nieuwe provider met grote ambities. En scherp geprijsde abonnementen. In deze Surfshark review kijk ik uitgebreid naar de features en redenen om voor deze VPN te kiezen.

Overtuigd van Surfshark? Klik van op een van de links in onderstaande review voor extra korting op je abonnement. Daar steun je ook meteen het onderhoud van deze website mee. Lees meer.

Laatst geupdate: 24-7-2021

Overzicht van alle features

Hoofdkantoor gevestigd in British Virgin Islands
Website surfshark.com
Aantal server locaties 65 landen
Aantal servers 3200
Netflix met VPN Ja
Ondersteuning voor Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Amazon FireTV
Browser plugins Chrome, Firefox (audit door Cure53)
Torrents toegestaan Ja
Onion/TOR over VPN Ja
Versleuteling AES-256
Verbindingen WireGuard, OpenVPN, IKEv2
Support 24/7 live chat
Logs bijgehouden Geen/minimaal
Prijs Vanaf €2,10/maand (2-jaar abonnement)
Gratis versie/uitproberen Alleen via ikwilachterdevpn.nl: klik hier
Betaal met iDeal, Creditcard, Google Pay, Amazon Pay, Paypal of crypto

Hoe snel is Surfshark?

Surfshark is sinds de oprichting in 2018 hard op weg om tot de top 3 van VPN-providers door te dringen. Niet alleen qua features, maar ook qua snelheid doet deze VPN niet veel onder voor de marktleider NordVPN. Hoe snel de verbinding bij jou thuis is, hangt mede af van factoren als je huidige internet-snelheid, router en bekabeling. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dan Netflix en 4K-streaming geen enkel probleem zijn.

Ook Surfshark biedt inmiddels het Wireguard-protocol aan dat sneller is dan OpenVPN. En met 1700+ servers in 63 landen kun je altijd met de dichtsbijzijnde server verbinden voor een zo laag mogelijke ping.

Houd Surfshark logs bij?

Surfshark is hier heel eerlijk in: we houden geen logs bij die inzage geven in jouw online activiteit, maar we houden wel bij wie je bent. Hieronder valt: je e-mailadres, wachtwoord (encrypted) en je betaal/orderhistorie. Wil je dat liever ook niet prijsgeven, dan is het ook bij Surfshark mogelijk om met crypto te betalen en deze gegevens anoniem te houden. Er wordt ook nog ea. anoniem verzameld als het gaat om crash-logs en performance data, zoals bij vrijwel elke VPN.

In theory, it is possible to create such a VPN, however, it isn’t very feasible nor would it be very user friendly. Since some information is required to create user accounts, authenticate them, and for billing purposes, that would all have to be processed in the most anonymous ways that are currently available, e.g. only crypto payments.

Het hoofdkantoor van Surfshark gevestigd in de BVI’s, waar geen jurisdictie is die het opslaan en geven van inzage in gebruikersdata vereist. Hierdoor wordt het voor de inlichtendiensten vrijwel onmogelijk om aan te kloppen voor al dan niet geheime inzage.

Wat kan ik streamen met Surfshark?

De gemiddeld hoge snelheid zorgt ervoor dat een Netflix film of serie in 4K geen probleem is met de VPN ingeschakeld.

Netflix

Netflix voert een vrij agressief beleid tegen het gebruik van VPN, maar ook met Surfshark is Netflix kijken achter de VPN geen probleem. Surfshark staat streaming toe op al alle servers, dus je hoeft hiervoor niet speciaal te switchen. Wanneer je verbindt met de servers in de VS, UK, Canada of Japan dan heb je beschikking tot de Netflix-bibliotheken met de meeste content.

Amazon Prime, Disney+ en Formule1

Amazon Prime, Disney+ of Formule 1 kijken via de BBC iPlayer zijn ook voor Surfshark geen enkel probleem. Kies bij voorkeur voor het Wireguard-protocol waarmee een hogere streaming snelheid kan worden behaald.

Apps

Surfshark biedt apps voor alle gangbare devices en besturingssystemen en browser-apps voor Chrome & Firefox. In tegenstelling tot NordVPN, heeft Surfshark geen beperking aan het max aantal verbindingen. Je kunt dus letterlijk op iedere laptop & telefoon in je familie de app afzonderlijk installeren. Dat is fijn als je het instellen van VPN op je router teveel moeite vind.

Surfshark biedt voor Amazone FireTV een aparte app aan en voor overige TV’s is er de mogelijkheid om middels SmartDNS via je router met de VPN te verbinden.

Windows, macOS en Linux

De apps van Surfshark werken vrijwel hetzelfde. Je kunt direct verbinden met de snelste of dichtsbijzijnde server locatie. Of je kiest voor een select aantal servers wat een statisch IP-adres ondersteund (mits je hiervoor bijbetaald). Het V-icoontje naast de server geeft aan of het een ‘virtuele’ server is of een fysieke server-locatie.

Surfshark biedt daarnaast de optie om een ‘MultiHop’ verbinding te maken via 2 servers, waarmee je extra anoniem blijft.

De Linux-app heeft net als bij NordVPN geen gebruikersinterface, maar is via de command-line aan te roepen. Surfshark ondersteund zowel Ubuntu als Debian.

De Surfshark app voor macOS

De Surfshark app voor Windows

In het instellingen menu kun je ervoor kiezen om het verzamelen van crash-logs naar Surfshark uit te schakelen, mits je deze niet wilt delen.

Android en iOS

Surfshark heeft veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van haar apps. Dit zie je voornamelijk terug in het gebruiksgemak van de Android- en iOS-apps. Je kunt ook vanuit de apps eenvoudig verbinden met de snelste server, MultiHop of een server waarbij je een statische IP-adres gebruikt.

Fijn is dat er ook op Android een automatisch kill-switch is, die net als op iOS automatisch de internet-verbinding verbreekt wanneer de VPN-verbinding wegvalt. En het is mogelijk om de app automatisch de verbinding te laten herstellen wanneer je deze handmatig uitschakelt of van (wifi)netwerk switcht.

Via het instellingen menu kun je ook switchen van VPN-protocol (de default is IKEv2) en kun je CleanWeb inschakelen waarmee reclame, trackers en melkare automatisch wordt geblokkeerd.

Je vind de apps in de Apple & Google Play Store en voor Android is het ook mogelijk om deze als losse APK te downloaden.

 

De Surfshark app voor Android en iOS

Browsers: Chrome en Firefox

Surfshark ondersteund zowel Chrome als Firefox, met een ietwat uitgeklede versie van de app (in feite een proxy) waarmee je eenvoudig van server kan wisselen en ook de CleanWeb functionaliteit tot je beschikking hebt. Wil je dus even snel de VPN aanzetten, dan kan dat eenvoudig vanuit de browser. De browser apps zijn tevens onafhankelijk beoordeeld door Cure53.

Wil je meer functionaliteit, dan kun je beter de native app voor Windows of macOS downloaded.

De Surfshark browser-extensie voor Chrome

Goed om te weten: de Chrome-extensie werkt ook prima met de Brave browser.

Werkt Surfshark op mijn router?

Surfshark biedt op haar website een ruim assortiment aan handleidingen (EN only) om je router te configureren, onder andere voor: DD-WRT, AsusWRT, OpenWRT en Tomato routers. Heb je nog het standaard modem/router van je provider of een heel goedkoop merkt? Dan is een upgrade wellicht de moeite waard.

Bekijk voor de Nederlandse handleiding om je router te configureren ook onze sectie met handleidingen.

Wanneer je geen zin hebt om je volledige thuisnetwerk middels de router achter een VPN-verbinding te hangen, is het ook mogelijk om met Smart DNS je TV of game console te beveiligen. Dit is tevens een goed alternatief voor apparaten waarop je geen apps kunt installeren zoals een Playstation of Xbox.

Beveiliging/protocollen

Ook Surfshark maakt gebruik van de AES 256-encryptie die vrijwel onmogelijk is om middels brute-force te kraken. Je kunt kiezen uit de volgende 3 protocollen:

 • OpenVPN (UDP en TCP)
 • IKEv2 (minder veilig dan OpenVPN)
 • Wireguard 

Via de instellingen in de apps kun je eenvoudig switchen van protocol. Surfshark ondersteund geen PPTP en L2TP/IPsec meer, wat ook minder beveiliging biedt dan de bovenstaande protocollen. Het Wireguard-protocol biedt een betere beveiliging en behaalt betere snelheden, dus ik raad zeker aan om deze te selecteren als je de apps gebruikt (standaard ingesteld op IKEv2). Wireguard is nog niet beschikbaar voor Linux (naar verwachting eind dit jaar).

Servers

Surfshark biedt ruim 3200 servers in 60+ landen, waardoor er altijd een server dichtbij is en het eenvoudig wordt om content te de-blokkeren. Kies zeker voor gaming een server in Nederland, om je ping zo laag mogelijk te houden.

Goed om te weten: niet alle servers zijn overal beschikbaar. Check de volledige lijst met server-locaties op de website van Surfshark.

Surfshark maakt deels gebruik van zogenaamde ‘virtuele servers’. Dit wordt in de lijst met server-locaties duidelijk aangegeven met een V-icoontje. Dit kan soms voor problemen zorgen bij het omzeilen van internet-blokkades. Switch in dat geval naar een van de fysieke server-locaties.

Argentinië en Chili zijn uitsluitend virtuele-servers

Kill-switch

Surfshark biedt een kill-switch aan die je kunt gebruiken om het internet-verkeer automatisch te blokkeren wanneer de VPN-verbinding onverwachts onderbroken wordt. Je kunt daarbij kiezen voor de “VPN Kill Switch” die de verbinding verbreekt op firewall niveau.

 

Als je DNS-leaks wilt voorkomen, kies dan vooral voor het inschakelen van de VPN Kill Switch. Voor beide opties geldt overigens, dat ze standaard staan uitgeschakeld. Je zet ze aan via de instellingen van de app.

Support

Surfshark biedt uitgebreide support mogelijkheden mocht je assistentie nodig hebben bij je abonnement of het instellen van de VPN-verbinding op jouw device:

 • 24/7 live chat
 • E-mail support
 • FAQ
 • Online help center

Via de website kun je eenvoudig via de chat in contact komen met een support-medewerker en komen ze niet direct uit, dan krijg je binnen een paar uur terugkoppeling via de mail.

Liever zelf op zoek naar het antwoord? De Help Center op de Surfshark website biedt een enorm aantal artikelen & handleidingen om jouw app of device te configureren.

Exclusieve features

Net als bij NordVPN krijg je bij Surfshark standaard een hoop extra features die het abonnement echt de moeite waard maken.

WireGuard

Surfshark biedt als een van de weinig providers nu ook het WireGuard-protocol aan, naast OpenVPN en IKEv2. De voordelen hiervan zijn:

 1. WireGuard is sneller van OpenVPN
 2. Een verbinding maken met het WireGuard-protoc0l gaat sneller en is stabieler
 3. Het gebruik van WireGuard vs. OpenVPN zou op mobile devices in minder batterijgebruik moeten resulteren

Het gebruik van WireGuard op grote schaal (door commerciele VPN-providers) had in verleden last van de privacy issues, omdat bijvoorbeeld het IP-adres opgeslagen werd op de server.

Lees hier meer over het gebruik van WireGuard en de techniek erachter.

Je kunt via de instellingen binnen de app kiezen via welk VPN-protocol je wilt verbinden (waaronder WireGuard).

Dubbele VPN (Multi-Hop)

Voor journalisten, activisten en privacy fanaten zoals ikzelf, biedt Surfshark ook een MultiHop-verbinding. Hierbij wordt de verbinding niet via 1, maar 2 servers versleuteld voor extra privacy. Surfshark heeft maar liefst 14 MultiHop-configuraties om uit te kiezen! Bijkomend hiervan is: niemand kan zien wat je eindbestemming op het internet is, ook je ISP-provider niet. Die ziet alleen dat je een VPN gebruikt.

CleanWeb en Whitelister

Surfshark biedt met CleanWeb de mogelijkheid om reclame, trackers, malware en phishing-websites automatisch te blokkeren. Deze feature is ook beschikbaar in de Chrome & Firefox browser-extensies. CleanWeb is beschikbaar in de Windows, iOS, macOS en Android apps. Je kunt het inschakelen via de instellingen.

Met de Whitelister (split-tunnel feature) kun je ervoor kiezen om bepaalde apps & websites buiten de VPN om te leiden. Heb je bijvoorbeeld problemen met een streamingdienst die niet overweg kan met de VPN? Dan kun je deze eenvoudig uitsluiten van de VPN-verbinding.

Surfshark Alert & Search

Tegen bijbetaling van slechts €0,81/maand krijg je de volgende twee extra privacy-features:

 • Surfshark Alert: je krijgt automatisch een melding van Surfshark wanneer je e-mailadres of wachtwoord wordt gevonden in een gelekte database
 • Surfshark Search: een incognito-zoekmachine, waarbij je het web kunt doorzoeken zonder reclame en zonder dat je zoekgedrag wordt bijgehouden

NoBorders en Override GPS location

NoBorders is een feature die automatisch door Surfshark wordt ingeschakeld wanneer je vanuit een land met internet-beperkingen inlogt om deze te omzeilen. In dat geval krijg je automatisch een lijst met server-suggesties waarmee je het beste kunt verbinden. Optioneel kun je deze functie ook zelf inschakelen vanuit de app-instellingen.

Met de “Override GPS” voorkom je dat vanaf je Android device je GPS locatie wordt gelekt en daarmee je real-time locatie naar bijvoorbeeld adverteerders kan worden doorverkocht. Deze feature is standaard uitgeschakeld, maar kun je activeren via de Android instellingen.

P2P, Onion & Torrents

Surfshark is een uitstekende keuze voor P2P en BitTorrent-streaming.

Het gebruik van Torrents en diensten als Popcorn Time kan tricky zijn. Je wilt dus zeker weten dat je VPN-verbinding de nodige privacy biedt. Surfshark biedt out-of-the-box beveiliging tegen het lekken van je DNS, WebRTC en IPv6.

Abonnementen

Surfshark biedt een drietal abonnementen aan. Het 2-jarige abonnement is het meest voordelig.

 • 1 maand abonnement
 • 6 maanden abonnement
 • 2-jaar abonnement

Bij alle 3 abonnementen heb je beschikking tot alle features die hierboven zijn benoemd. Ben je na 30 dagen niet tevreden, dan kun je het abonnement annuleren en krijg je het geld terug.

Surfshark 30-dagen GRATIS proberen op mijn kosten? Klik dan hier.

Voor de laatste updates & exclusieve acties en korting: check vooral ook de laatste deals pagina.

Conclusie: is Surfshark voor jou de beste keuze?

Wanneer je op zoek bent naar gebruiksvriendelijke apps, dubbele beveiligingsfeatures maar liever niet teveel betaald: dan is Surfshark de ideale VPN. Je levert misschien iets op snelheid in ten opzichte van de marktleider, maar qua featured doet deze VPN-nieuwkomer niet onder voor NordVPN. En vergeet niet: Surfshark timmer hard aan de weg en voegt regelmatig nieuwe servers en feature toe. Je krijgt dus steeds meer features, voor hetzelfde geld.

Wil je toch liever iets meer snelheid? Bekijk dan zeker ook de review van NordVPN.

product-image

Surfshark

9

Deze VPN nieuwkomer blijft zichzelf continue verbeteren en zit NordVPN op de hielen als het gaat om de nummer 1 VPN provider.

De pluspunten
 • Bijzonder gebruiksvriendelijke apps
 • P2P, Netflix & TOR toegestaan
 • Onbeperkt aantal verbindingen
 • Blokkeert reclame, trackers & malware
 • Voordeliger dan NordVPN
De minpunten
 • Minder snel als NordVPN
 • Geen onafhankelijke audit (behalve browser-apps)
 • Verbinding niet altijd even stabiel

Onze Review

Snelheid 8
Beveiliging 9.8
Features 10
Gebruiksgemak 10
Prijs 10
Servers 9.5
Add Your Review

Jouw Review

Rate the product

Be the first one review on this article

ikwilachterdevpn
Privacy voorvechter die graag schrijft over ongrijpbare wetgeving, privacy debacles en wat je er zelf aan kunt doen.

  You may also like

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  More in:Providers