VPN Handleidingen

Surfshark VPN installeren op je smartphone, laptop, TV en router (feb 2021)

Ben je klaar om aan de slag te gaan met Surfshark VPN installeren? Het maakt niet uit of je een smartphone, TV, router of NAS wilt aansluiten: je kunt met al je devices achter de VPN. Maar misschien werkt het instellen net even anders afhankelijk van jouw apparaat. Daarom hebben we voor de meest gangbare apparaten & devices de handleidingen onder elkaar gezet zodat ook jij binnen enkele minuten je Surfshark VPN zelf hebt ingesteld.

Surfshark 30-dagen GRATIS proberen op mijn kosten? Klik dan hier.

Of bekijk de Surfshark website voor de laatste deals. Daar steun je ook meteen het onderhoud van deze website mee. Lees meer.

Android

Surfshark voor Android installeer je eenvoudig met de app uit de Play Store. Bekijk je deze pagina op je Android device? Klik dan hier om deze direct te downloaden. Je hebt een Android versie 5.0 of hoger nodig om de app te kunnen downloaden.

Bekijk onderstaande video voor uitleg om de installatie te voltooien, in te loggen en een korte uitleg van alle features.

Liever niet via de Play Store maar zelf de Android-app installeren met de .apk? Bekijk dan de handleiding op de Surfshark website.

iOS

Ook voor iOS heeft Surfshark een eigen app, die je eenvoudig installeert via de App Store. Bekijk je deze pagina op je iPhone of iPad? Klik dan hier om deze direct te downloaden. Je hebt minimaal iOS 10.3.3 nodig om de app te kunnen downloaden.

Bekijk onderstaande video voor uitleg om de installatie te voltooien, in te loggen en een korte uitleg van alle features.

Windows

Gebruik je Windows 7 of nieuwer? Klik dan hier om de laatste versie van de app te downloaden. En bekijk onderstaande video voor de installatie en een korte uitleg van alle features.

macOS

Heb je macOS 10.12 (Sierra) of nieuwer? Klik dan hier om de laatste versie te downloaden in de App Store of voor een .dmg file. Zo niet, dan moet je eerst even updaten.

Bekijk onderstaande video voor uitleg om de installatie te voltooien, in te loggen en een korte uitleg van alle features.

Linux

Je kunt gebruik maken van de Surfshark app voor Linux als je Ubuntu of Debian gebruikt. De laatste versie van de app download je hier.

Klik hier voor een lijstje met alle terminal commands die je kunt gebruiken en bekijk onderstaande video voor installatie en een korte uitleg van alle features.

Chrome browser

Een van de makkelijkste manieren om Surfshark te gebruik is misschien wel de Chrome-extensie. Je hebt hem altijd bij de hand en kunt eenvoudig vanuit de browser switchen van server.

1. Download & installeer de extentie/plugin

Klik hier om de chrome web store te openen. Goed om te weten: je kunt geen extensies toevoegen als je browst in de incognitomodus of als gast.

Klik vervolgens op de button “Toev. aan Chrome”:

Bevestig vervolgens door op “Add extension” te klikken:

De plugin wordt nu toegevoegd en verschijnt als icoontje in de taakbalk bovenin de browser:

Heb je veel chrome-plugins? Klik dan eerst op het puzzelstukje en pin de Surfshark-extensie vast aan de taakbalk:


Tip: wil je Surfshark ook in incognito-modus gebruiken? Klik met de rechtermuisknop op het Surfshark icoon en vervolgens op “Extentie beheren”. Scroll naar beneden en toggle “Toestaan in incognitomodus” aan.

De chrome-extensie toestaan om deze ook in een incognito venster te kunnen gebruiken

2. Log in met je Surfshark account

Klik op het Surfshark icoon in de taakbalk en vul je login gegevens in. Klik vervolgens op “Log in”.

3. Maak een snelle verbinding

Wil je Surfshark de beste locatie laten kiezen op basis van je huidige locatie? Klik dan op “Quick Connect”. Je bent direct verbonden middels de VPN!

 

4. Verbind met een specifieke server

Wil je liever met een andere server verbinden, bijvoorbeeld om buitenlandse content te kijken? Klik dan op “Locations”, kies uit een van de beschikbare landen uit de lijst en klik “Connect”. Wanneer er meerdere server-locaties beschikbaar zijn, kies een locaties en nogmaals op “Connect”. Je bent nu verbonden met (bijv.) de VS!

   

5. CleanWeb (ad-blocker) inschakelen

Surfshark heeft een ingebouwde ad-blocker die irritante banners, malware en trackers automatisch blokkeert. Deze staat standaard uitgeschakeld, maar schakel je alsvolgt in: klik op “CleanWeb” en selecteer de toggle om deze in te schakelen.


Let op: de chrome-extensie versleuteld alleen het internetverkeer via je browser. Andere apps maken geen gebruik van de VPN: hiervoor kunt je beter Surfshark VPN installeren met de macOS of Windows-app.

Smart TV, Apple TV, Playstation & Xbox (via smart DNS)

Wanneer jouw device geen mogelijkheid heeft om een app te installeren, dan is smart DNS een interessante optie. Hiermee verbindt je jouw smart TV of game-console eenvoudig met de Surfshark VPN via DNS, waardoor je toch gebruikt kunt maken van streaming diensten.

Activeer smart DNS in je Surfshark-account

Klik op deze link om naar je Surfshark-account te gaan en log in met je accountgegevens.

Klik vervolgens op de “Get started” button.

Surfshark detecteerd automatisch jouw IP-adres. Zorg ervoor dat je niet al via de app of browser-extensie verbinding hebt gemaakt met de VPN, anders moet je deze eerst uitschakelen om verder te gaan.

Klik vervolgens op “Activate Smart DNS” om deze te activeren en blijf wachten totdat Surfshark een tweetal DNS-adressen voor je heeft gegenereerd.

Noteer 1 of beide IP-adressen en voer deze in bij de instellingen van je Smart TV of game console. Hierna kun je ook op deze apparaten ook onbeperkt gebruik maken van streamingdiensten. Let op: smart DNS kan slechts geactiveerd worden voor 1 IP-adres tegelijk (dit werkt dus niet met meerdere apparaten in een IP-range).

Heb je een Samsung, LG of Apple TV? Dan biedt Surfshark op haar website ook nog een specifieke handleiding voor jouw apparaat. Klik hier om verder te lezen.

Als alternatief kun je ook Surfshark VPN op je router installeren. Lees verder voor tekst & uitleg (zie hieronder).

Synology NAS

Heb jij een Synology NAS en wil je die graag extra beveiligen met een VPN? Volg dan de volgende stappen om deze in te stellen voor Surfshark.

Zoek je Surfshark (service) accountgegevens op

Klik op deze link om naar je Surfshark-account te gaan en log in met je accountgegevens.

Klik vervolgens op de tab “Credentials”. Hier vind je jouw service-gebruikersnaam en wachtwoord. Deze gebruik je om de NAS verbinding te laten maken, dus niet je normale gebruikersnaam en wachtwoord. Houdt deze pagina open, want we hebben deze gegevens hierna nog nodig.

Download de configuratie-files

Ga terug naar het tabblad “Locations” en download hier de configuratie-file van de server waarmee je de NAS wilt laten verbinden. Surfshark geeft zelf de snelste server aan, waarschijnlijk is dat ook voor jou de server in Amsterdam.

Kies in de pop-up die nu opent voor “Download UDP”.

Configureer je Synology NAS

Log in op je Synology NAS.

Navigeer naar: Control Panel > Network > Network Interface > Create en klik op “Create VPN profile”.

Selecteer vervolgens het OpenVPN-protocol en klik op “Next”.

Vul nu de volgende gegevens in:

Profile name: Surfshark (kun je ook zelf kiezen)
User name: Kopieer hier de Username die je eerder hebt gegenereerd in je Surfshark-account
Password:
Kopieer hier het Password die je eerder hebt gegenereerd in je Surfshark-account
Import .ovpn file: Klik op “browse” en selecteer de configuratie file die je zojuist hebt gedownload
CA certificate: Deze kun je leeg laten

Klik vervolgens op “Next”.

Selecteer (optioneel) onderstaande checkbox als je wilt dat de VPN-verbinding automatisch wordt hersteld nadat de verbinding is verbroken of je NAS (onverwachts) is herstart.

De verbinding is nu ingesteld, maar nog niet geactiveerd. Klik op “Connect” om de verbinding met de VPN te activeren.

Wanneer de verbinding succesvol tot stand is gekomen verandert de status naar “Connected”.

Je Synology NAS is nu verbonden met de Surfshark VPN.

Routers

Een VPN op je router kan een uitkomst zijn wanneer je veel apparaten in huis hebt die je met de VPN wilt verbinden. Of als je een Smart TV of game console hebt waarbij je geen mogelijkheid hebt om een app te installeren. Het instellen van je router vereist vaak wel enige technische kennis, afhankelijk van het type router. En met sommige oude of goedkope routers is het helemaal niet mogelijk.

Surfshark raadt overigens aan om gebruik te maken van de apps wanneer mogelijk, omdat je daarmee gebruik kunt maken van alle beveiligingsfeatures.

Checklist

Wat moet je checken voordat je met een VPN op je router aan de slag wilt:

  1. Check de handleiding of log in op je router om te zien of deze OpenVPN (of L2TP/PPTP) ondersteund;
  2. Zo niet: zoek online of je router geschikt is om te flashen met bijvoorbeeld DD-WRT, AsusWRT, GL.iNet of OpenWRT;
  3. Mocht dat niet lukken, dan is het verstandig om te investeren in een nieuwe router;
  4. Heb je een (nieuwe) geschikte router, vergeet die van je internetprovider dan niet in bridge-modus te zetten.

Bron: Surfshark.com

Vind je handleiding

Heb je een Asus RT router met AsusWRT software? Bekijk onze handleiding om hierop Surfshark via OpenVPN te installeren.

Heb je een Asus ROG (gaming) router? Ook daar hebben we een handleiding voor.

Heb je een TP-Link Archer router? Klik dan hier voor onze installatie-handleiding.

Staat jouw device er niet tussen? Of heb je een exotische Microtik of Sabai router? Laat het achter in de comments en wij helpen je de juiste handleiding te vinden.

You may also like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *