NordVPN

Ben je op zoek naar een snelle VPN-verbinding, een VPN waarmee je ongestoord series kan streamen of gewoon nieuw in de wereld van VPN? Met  de marktleider in VPN kan je eigenlijk niet verkeerd kiezen. In deze NordVPN review kijk ik uitgebreid naar de features en redenen om voor deze VPN te kiezen.

Overtuigd van NordVPN? Klik van op een van de links in onderstaande review voor extra korting op je abonnement. Daar steun je ook meteen het onderhoud van deze website mee. Lees meer.

Laatst geupdate: 25-4-2021

Overzicht van alle features

Hoofdkantoor gevestigd in Panama
Website nordvpn.com
Aantal server locaties 59 landen
Aantal servers 5500+
Netflix met VPN Ja
Ondersteuning voor Windows, Mac OS, iPhone, iPad, Android, Windows mobile, Linux
Browser plugins Chrome, Firefox
Torrents toegestaan Ja
Onion/TOR over VPN Ja
Versleuteling AES-256
Verbindingen NordLynx, OpenVPN, IKEv2
Support 24/7 live chat, email, tutorials
Logs bijgehouden Geen/minimaal (onafhankelijke audit)
Prijs Vanaf €3,15/maand (2-jaar abonnement)
Gratis versie/uitproberen Nee (wel 30 dagen geld terug)
Betaal met iDeal, Creditcard, Google Pay, Amazon Pay, Paypal of bitcoin

Hoe snel is NordVPN?

NordVPN blijft ook in 2020 dé provider die de snelste en meest stabiele verbindingen haalt. Hoe snel de verbinding bij jou thuis exact is echter mede afhankelijk van factoren als: internet-snelheid (pakket), router en bekabeling, maar de vele reviews over NordVPN liegen er niet om. Netflix en 4K-streaming gaat dan ook moeiteloos.

Het lijkt erop dat het NordLynx-protocol dat exclusief beschikbaar is bij NordVPN er zelfs nog iets meer snelheid uit perst. Lees voor de volledige vergelijking van OpenVPN, IkEv2 en NordLynx vooral ook dit artikel.

Houd NordVPN logs bij?

NordVPN is er heel duidelijk over: wij houden geen logs bij als het gaat om gebruik van onze servers. Betekend dit dan dat ze helemaal niets bijhouden? Natuurlijk houden ze bij wat er op hun servers gebeurd en dat moet ook wel: anders kunnen ze ook niet bijhouden of je met max 6 apparaten tegelijk verbindt. Maar de belofte is dat het anoniem is. En ze hebben dit als een van de weinig VPN-providers onafhankelijk laten toetsen door PwC.

Daarnaast is het hoofdkantoor van NordVPN gevestigd in Panama, waar geen jurisdictie is die het opslaan en geven van inzage in gebruikersdata vereist. Hierdoor wordt het voor de inlichtendiensten vrijwel onmogelijk om aan te kloppen voor al dan niet geheim onderzoek.

NordVPN guarantees a strict no-logs policy for NordVPN services, meaning that your activities using NordVPN Services are provided by automated technical process, are not monitored, recorded, logged, stored or passed to any third party. We do not store connection time stamps, session information, used bandwidth, traffic logs, IP addresses or other data.

Houdt er wel rekening mee dat “geen logs” niet betekend dat bijvoorbeeld NordVPN niet ingrijpt als je het darkweb op gaat en daar niet al te zuivere dingen gaat doen. Ook weten ze je persoonlijke gegevens en bank-rekeningnummer wanneer je op persoonlijke titel je abonnement afsluit. Je kunt er bij NordVPN voor kiezen om met bitcoin te betalen, als je ook die data niet prijs wilt geven.

Wat kan ik streamen met NordVPN?

De gemiddeld hoge snelheid zorgt ervoor dat een Netflix film of serie in 4K geen probleem is met de VPN ingeschakeld.

Netflix

Netflix voert een vrij agressief beleid tegen het gebruik van VPN, maar met NordVPN is Netflix kijken achter de VPN geen probleem. NordVPN staat streaming toe op al alle servers, dus je hoeft hiervoor niet te switchen. Groot voordeel van een VPN in combinatie met Netflix, is dat je hierdoor de Amerikaanse bibliotheek kunt un-locken en series kunt bekijken die niet in de Nederlandse bibliotheek te vinden zijn.

Amazon Prime, Disney+ en Formule1

Wil je liever The Grand Tour kijken op Amazon Prime, The Mandalorian, of Formule 1 via de BBC iPlayer? Ook dit is geen probleem met NordVPN. Speciaal voor je Android TV is er een app en voor andere apparaten is wellicht een VPN-verbinding via je router voor jou een optie.

Apps

NordVPN biedt apps voor de meest gangbare devices en besturingssystemen en je kunt tot 6 apparaten tegelijk verbinden met 1 abonnement.

Windows, macOS en Linux

De desktop apps van NordVPN hebben ijzersterkte 265-bits AES encryptie en een fors aantal features. Zowel de Windows als Mac app werken vrijwel hetzelfde. Je kunt een locatie (server) kiezen uit de lijst of via de kaart. Of je kiest voor “quick connect” en laat NordVPN de snelste optie automatisch voor je selecteren.

Middels het tandwiel-icoon kom je in de settings waar je extra beveilig kunt instellen, wat aan te raden is.

Voor Linux systemen biedt NordVPN geen (visuele) app maar kun je eenvoudig de VPN aanroepen via de command-line.

NordVPN desktop app

De NordVPN desktop app voor macOS

NordVPN desktop app

Dezelfde look and feel op Windows

NordVPN Linux cli

Android en iOS

De mobiele apps van NordVPN zijn eenvoudig in gebruik en bieden vrijwel alle uitgebreide features die de desktop apps ook bieden. Fijn is ook dat de iOS app een automatisch kill-switch heeft waardoor je verbinding met het internet automatisch wordt verbroken wanneer deze niet veilig is. De Android app heeft dit niet, maar dit kun je via de systeem instellingen alsnog forceren.

Je vind beide apps in de Apple en Google Play Store, maar er is ook een APK beschikbaar als je de app liever handmatig installeert op Android.

NordVPN android app

De NordVPN app voor Android

NordVPN iOS app

De NordVPN app voor iOS

Browsers: Chrome en Firefox

NordVPN biedt een browser app voor zowel Chrome als Firefox, waarmee je IP-adres is te wijzigen, je via een beveiligde VPN-verbinding kunt browser en die ook meteen reclame & trackers blokkeert. En in tegenstelling tot de meeste providers, kun je met de NordVPN extensies gewoon met alle servers verbinden. Wil je dus even snel de VPN aanzetten, dan kan dat eenvoudig vanuit de browser.

Goed om te weten: de Chrome-extensie werkt ook prima met de Brave browser.

Werkt NordVPN op mijn router?

NordVPN biedt geen standaard router-apps, maar biedt op haar website genoeg handleidingen om alsnog een OpenVPN of IKEv2 verbinding via je router tot stand te brengen. De meeste routers ondersteunen deze beide protocollen. Tenzij je nog de standaard modem/router van je provider gebruikt of een heel goedkoop merkt hebt. Dan is een upgrade wellicht de moeite waard.

Wanneer je geen zin hebt om je volledige thuisnetwerk middels de router achter een VPN-verbinding te hangen, is het ook mogelijk om met SmartPlay je TV of game console te beveiligen. Dit is speciale feature van NordVPN die een VPN-verbinding combineert met Smart DNS, speciaal voor apparaten waarop je geen apps kunt installeren.

Beveiliging/protocollen

NordVPN maakt gebruik van de AES 256-encryptie die vrijwel onmogelijk is om middels brute-force te kraken. Je kunt kiezen uit de volgende 3 protocollen:

 • OpenVPN (UDP en TCP)
 • IKEv2/IPsec (minder veilig dan OpenVPN)
 • NordLynx (NordVPN variant van WireGuard)

Via de instellingen in de apps kun je eenvoudig switchen van protocol. NordVPN ondersteund geen PPTP en L2TP/IPsec meer, die ook minder beveiliging bieden dan de bovenstaande protocollen. Het NordLynx (Wireguard) protocol biedt een betere beveiliging en behaalt betere snelheden, dus ik raad zeker aan om deze te selecteren als je de apps gebruikt (standaard ingesteld op IKEv2).

Servers

NordVPN heeft een enorm netwerk aan servers (5000+) in 59 landen, waardoor  er altijd een server dichtbij is en het eenvoudig wordt om content te de-blokkeren. Kies zeker voor gaming een server in Nederland, om je ping zo laag mogelijk te houden.

Daarnaast biedt NordVPN een aantal speciale servers aan:

 • P2P-servers: speciaal voor Torrents, zonder bandbreedte beperkingen
 • Dedicated IP-servers: wanneer je betaald voor een (extra) NordVPN dedicated IP-adres
 • Dubbele VPN-servers: maak een verbinding via 2 servers (multi-hop) voor extra privacy
 • Onion VPN-servers: wanneer je gebruik wilt maken van Tor via VPN
 • Obfuscated servers: wanneer je beperkingen van een school of bedrijfsnetwerk wilt omzeilen of te maken hebt met censuur

Goed om te weten: niet alle servers zijn overal beschikbaar. Check de volledige lijst met server-locaties op de website van NordVPN.

NordVPN maakt geen gebruik van ‘virtuele servers’, dus als je bijvoorbeeld met een server in Finland verbindt, dan is dat een echte server in Finland. En dat is een groot voordeel bij het omzeilen van internet-blokkades.

Kill-switch

Als een van de weinige VPN-providers heeft NordVPN twee type kill-switches die je kunt gebruiken om het internet-verkeer automatisch te blokkeren wanneer de VPN-verbinding onverwachts onderbroken wordt. Je kunt daarbij kiezen voor de “Internet Kill Switch” die de verbinding verbreekt op firewall niveau. Of kies voor de “App Kill Switch” die automatisch je apps afsluit wanneer de verbinding verbreekt.

Als je DNS-leaks wilt voorkomen, kies dan vooral voor de Internet Kill Switch. Voor beide opties geldt overigens, dat ze standaard staan uitgeschakeld. Je zet ze aan via de instellingen van de app.

Persoonlijk (statisch) IP-adres

Wil je graag een veilige verbinding maken met een thuis- of bedrijfsserver? Of zorgt het zoekgedrag van de andere gebruikers binnen je netwerk ervoor dat je continu captcha-meldingen krijgen? Dan is een persoonlijk statische ip-adres wellicht iets voor jou. Voor €59.50 per jaar (extra bovenop een bestaand abonnement) kun je bij NordVPN je eigen ip-adres claimen.

De volgende locaties worden ondersteund:

 • United States (Buffalo, Los Angeles en Dallas)
 • Duitsland (Frankfurt)
 • Groot-Brittannië (London)
 • Nederland (Amsterdam)

Support

NordVPN biedt uitgebreide support mogelijkheden mocht je assistentie nodig hebben bij je abonnement of het instellen van de VPN-verbinding op jouw device:

 • Chatbot
 • 24/7 live chat
 • E-mail
 • FAQ
 • Tutorials

Via de website kun je eenvoudig via de chat in contact komen met een support-medewerker en komen ze niet direct uit, dan krijg je binnen een paar uur terugkoppeling via de mail.

Liever zelf op zoek naar het antwoord? Probeer het dan met uitgebreide FAQ of Tutorial-sectie op de NordVPN website.

Exclusieve beveiligingsfeatures

Zowel bij NordVPN als Surfshark krijg je standaard een hoop extra features die het abonnement echt de moeite waar maken. De volgende features zijn exclusief voor NordVPN.

NordLynx

NordVPN biedt als een van de weinig providers nu ook een WireGuard-protocol aan, naast OpenVPN en IKEv2. Voordelen zijn onder andere:

 1. WireGuard is sneller van OpenVPN
 2. Een verbinding maken met het WireGuard-protoc0l gaat sneller en is stabieler
 3. Het gebruik van WireGuard vs. OpenVPN zou op mobile devices in minder batterijgebruik moeten resulteren

Het gebruik van WireGuard op grote schaal (door commerciele VPN-providers) had in verleden last van de privacy issues, omdat bijvoorbeeld het IP-adres opgeslagen werd op de server. NordVPN heeft dit opgelost door er een dubbele-NAT (Network Address Translation) mappen aan toe te voegen.

Lees hier meer over het gebruik van WireGuard en de techniek erachter.

The double NAT system allows us to establish a secure VPN connection without storing any identifiable data on a server. Dynamic local IP addresses remain assigned only while the session is active. Meanwhile, user authentication is done with the help of a secure external database.

Je kunt via de instellingen binnen de app kiezen via welk VPN-protocol je wilt verbinden (waaronder NordLynx).

Dubbele VPN (multi-hop)

Voor journalisten, activisten en privacy fanaten zoals ikzelf, biedt NordVPN ook een multi-hop verbinding. Hierbij wordt de verbinding niet via 1, maar 2 servers versleuteld voor extra privacy. Bijkomend hiervan is: niemand kan zien wat je eindbestemming op het internet is, ook je ISP-provider niet. Die ziet alleen dat je een VPN gebruikt.

multi-hop

Bron: NordVPN

CyberSec

Met CyberSec blokkeer je automatisch gevaarlijke websites, irritante reclames en trackers die je data doorverkopen. Door een slimme DNS-check wordt de website die je opvraagt eerst gecheckt tegen een database van geblackliste websites. Als de website in die lijst staat, zal CyberSec deze automatisch blokkeren. Je kunt er na een waarschuwing alsnog nog kiezen om de webite toch te bezoeken.

CyberSec-beveiliging is beschikbaar in de Windows, iOS, macOS en Linux apps. Je kunt het inschakelen via de instellingen.

Goed om te weten: wanneer je de NordVPN-app download via de Google Play Store, kan CyberSec geen advertenties voor Android blokkeren.

P2P, Onion & Torrents

NordVPN is een uitstekende keuze voor P2P en BitTorrent-streaming. Wanneer je kiest voor de speciale P2P-servers in combinatie met het NordLynx-protocol haal je de hoogst haalbare snelheid tijdens het downloaden.

Het gebruik van Torrents en diensten als Popcorn Time kan tricky zijn, dus je wilt zeker weten dat je VPN-verbinding de nodige privacy biedt. Dan zit je met de NordVPN-apps en DNS-beveiliging wel goed. Tevens, biedt NordVPN als een van de weinige providers een SOCKS5-proxy waarbij ook het initiëren van Torrents wordt verhuld: dit werkt met de meeste gangbare P2P-clients.

Abonnementen

NordVPN biedt een drietal abonnementen aan. Het 2-jarige abonnement is het meest voordelig.

 • 1-maand abonnement
 • 1-jaar abonnement
 • 2-jaar abonnement

Bij alle 3 abonnementen heb je beschikking tot alle features die hierboven zijn benoemd. Ben je na 30 dagen niet tevreden, dan kun je het abonnement annuleren en krijg je het geld terug. NordVPN heeft geen proef-abonnementen.

Voor de laatste updates & exclusieve acties en korting: check vooral ook de laatste deals pagina.

Klik hier om de actuele abonnementen te bekijken & NordVPN te bestellen

Conclusie: is NordVPN voor jou de beste keuze?

Wanneer je de snelste VPN zoekt met de meeste betrouwbare verbinding, is NordVPN voor jou de beste keuze. Met een breed scala aan beveiligingsfeatures en snelle servers, kan je simpelweg geen slechte keuze maken. Het zal je dan ook niet verbazen dat het 2-jarige abonnement van NordVPN ook meteen de duurste is in vergelijking met de concurrentie. Neem je genoegen met iets minder snelheid, maar wil je wel evenveel features? Bekijk dan zeker ook de review van Surfshark VPN.

product-image

NordVPN

9.5

Uitgebreide features, eenvoudige apps en uitstekende snelheid maken Nord VPN tot beste keus als all-round provider.

De pluspunten
 • Zeer gebruiksvriendelijke apps
 • P2P, Netflix & TOR toegestaan
 • Snellere VPN verbinding met NordLynx
 • Onafhankelijke audit op privacybeleid
De minpunten
 • Surfshark VPN is een goedkoper alternatief
 • Geen router-app
 • Max 6 verbindingen/apparaten tegelijk

Onze Review

Snelheid 9.5
Beveiliging 10
Features 10
Gebruiksgemak 10
Prijs 9
Servers 10
Add Your Review

Jouw Review

Rate the product

Be the first one review on this article

ikwilachterdevpn
Privacy voorvechter die graag schrijft over ongrijpbare wetgeving, privacy debacles en wat je er zelf aan kunt doen.

  You may also like

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  More in:Providers