VPN Handleidingen

Hoe installeer ik OpenVPN op mijn TP-Link Archer router

De TP-Link Archer routers ondersteunen zowel het PPTP- en L2TP protocol. Via onderstaande stappen kun je eenvoudig deze VPN-verbinding instellen.

Deze handleiding werkt voor de volgende routers:

 • C2300/3150/3200/5400/5400X
 • AX6000
 • AX10/20/50
 • C80

Zoek voordat je begint met instellen alvast de gebruikersgegevens en het domein/IP-adres op die je VPN-provider je heeft toegestuurd. Deze vind je meestal in de welkomst e-mail of in je gebruikersaccount.

Laatste wijziging: 28-1-2022

Stap 1

Voordat je begint: maak een kopie van de standaardinstellingen van je router of bekijk hoe je de router kunt terugzetten naar de fabrieksinstelling, in het geval dat je de verbinding met de VPN weer uit wilt zetten.

Heb je het modem/router van je internet provider al in bridge-modus gezet? Zo niet: lees dan eerst dit artikel.

Login op je router door het standaard IP-adres in te typen in je browser. Het IP-adres en de login gegevens staan in de handleiding. Meestal kun je inloggen met de standaard username “admin” en het wachtwoord “admin” (tenzij aangepast). In de navigatiebalk bovenaan de pagina klik je op “Advanced” en daarna in het linker menu op “Network”.

TP-Link Archer Menu

Stap 2

Klik in het menu dat openklapt op “Internet”. Vervolgens kun je in het dropdown menu kiezen voor PPTP of L2TP afhankelijk van het protocol dat de door jouw gekozen VPN provider ondersteund. Kies bij voorkeur het L2TP protocol; dit is veiliger.

Stap 3

Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat je VPN provider heeft verstrekt.

Voor Goose VPN: Gebruik in plaats van je wachtwoord de token die je vind onder downloads (zichtbaar na inloggen).

Vink vervolgens de optie “Dynamic IP” aan en vul hieronder het “VPN server IP adres” in waarmee je wilt verbinden.

Klik hier voor de server-lijst van NordVPN
Klik hier voor de server-lijst van GooseVPN (inloggen vereist)
Klik hier voor de server-locaties van SurfsharkVPN (inloggen vereist, klik na inloggen op tabblad “Locations”)

Stap 4

Laat de default “MTU size” staan op 1420, tenzij je provider anders aangeeft. Vink vervolgens “Connect manually” aan en zet de “Max Idle Time” op 0 minutes. En vergeet niet op “Save” te klikken!

Belangrijk: Wacht even totdat de verbinding tot stand wordt gebracht. Scroll daarna terug naar boven en klik op “Connect”.

Controleer vervolgens of “IP Address” en “Primary Address” NIET 0.0.0.0 aangeven. Alleen wanneer beide velden niet meer 0.0.0.0 maar een volledig IP-adres aangeven ben je daadwerkelijk verbonden.

Browse voor de zekerheid ook nog even naar www.whatismyipaddress.com en check of het IP-adres en de locatie die worden getoond nu anders zijn dan jouw huidige locatie.

Hoe zet ik de VPN weer uit?

In hetzelfde scherm vind je de “Disconnect” button waarmee je de VPN-verbinding weer uit kunt schakelen.

ikwilachterdevpn
Privacy voorvechter die graag schrijft over ongrijpbare wetgeving, privacy debacles en wat je er zelf aan kunt doen.

  You may also like

  2 Reacties

  1. Ik heb een TP-link ac2300. Ik volg jouw stappen hierboven maar krijg uiteindelijk toch geen verbinding met internet via mijn Surfshark VPN. Volgens mij ligt dat in stap 3 bij het invullen van het VPN serveradres. Ik kom er niet achter welk adres dat is? Via de surfsharp site kom ik er ook niet goed achter. Weet jij hoe ik het juiste adres vind? En is dat een cijfercode? zoals bijv: 81.19.209.124?

   Ik hoor graag van je!
   Gr, Stef

   1. Ha Stef,

    Je vind de IP-adressen van de Surfshark servers in je gebruikersaccount (na inloggen), maar op moment van schrijven is dit de Nederlandse serverlocatie: nl-ams.prod.surfshark.com .

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *