VPN Handleidingen

Hoe installeer ik OpenVPN op mijn Asus RT router?

De Asus routers ondersteunen het nieuwere & veiligere OpenVPN-protocol. Onderstaande handleiding legt uit hoe je dit protocol instelt. Deze handleiding werkt voor de meest gangbare Asus routers, waaronder:

 • RT-AC51
 • RT-C68U
 • RT-AC86U
 • RT-AX58U
 • RT-AX3000
 • RT-AX55
 • RT-AC1200
 • RT-AX89X
 • RT-AC5300

Heb jij een ander model, dan is de kans groot dat het menu hetzelfde is en je deze handleiding ook voor jouw Asus router kunt gebruiken.

Voor de ASUS ROG RAPTURE routers, volg je deze handleiding.

Zoek voordat je begint met instellen alvast de gebruikersgegevens en het domein/IP-adres op die je VPN-provider je heeft toegestuurd. Deze vind je meestal in de welkomst e-mail of in je gebruikersaccount.

Laatst geupdate: 24 Februari 2021

Stap 1

Belangrijk: Maak voordat je begint een kopie van de standaardinstellingen van je router of bekijk hoe je de router kunt terugzetten naar de fabrieksinstelling, in het geval dat je de verbinding met de VPN weer uit wilt zetten.

Heb je het modem/router van je internet provider al in bridge-modus gezet? Zo niet: lees dan eerst dit artikel.

Login op je router door het standaard IP-adres in te typen in je browser. Het IP-adres en de login gegevens staan in de handleiding. Voor Asus is dat vrijwel zeker “192.168.1.1” . Meestal kun je inloggen met de standaard username “admin” en het wachtwoord “admin” (tenzij aangepast). In de linker navigatiebalk klik je in de kolom “Advanced Settings” op het item “VPN”. Indien je dit niet ziet; klik dan in de linkerbovenhoek eerst op de button “Skip Setup Wizard”.

Stap 2

Klik in het menu dat opent op de tab “VPN Client”. Vervolgens klik je onderaan de pagina op de button “Add profile”.

Klik op de tab “OpenVPN”. Bij “description” kun je een eigen omschrijving invullen. Vul vervolgens de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat je VPN provider heeft verstrekt.

Voor Goose VPN: Gebruik in plaats van je wachtwoord de token die je vind onder downloads (zichtbaar na inloggen):

Stap 4

Vervolgens wordt je gevraagd om een .ovpn bestand te uploaden die alle benodigde configuratie bevat.

Klik hier om deze te downloaden voor NordVPN

Klik hier om deze te downloaden voor Surfshark

Klik hier om deze te downloaden voor GooseVPN

Unzip (indien nodig) de .ovpn bestanden. Kies bijvoorkeur de .ovpn file voor de Nederlandse server voor de snelste verbinding.

Klik op “Choose File” en selecteer het juiste bestand op je computer. De naam van de file verschijnt nu naast de button. Klik nu op “Upload” en wacht tot het uploaden van de .ovpn file klaar is.

Zodra “Complete” verschijnt naast de upload-button, klik je op OK om de popup te sluiten.

Stap 5

Onderaan de pagina zie je de zojuist toegevoegde VPN-configuratie. Klik op “Activate” om de VPN-verbinding te activeren.

De router gaat nu verbinding maken met de VPN-provider. Wacht tot het laad-icon (spinner) verandert in een icoon met een blauw vinkje.

Je bent nu verbonden met de VPN! Browse voor de zekerheid ook nog even naar www.whatismyipaddress.com en check of het IP-adres en de locatie die worden getoond nu anders zijn dan jouw huidige locatie.

Hoe zet ik de VPN weer uit?

In hetzelfde scherm vind je de “Deactivate” button waarmee je de VPN-verbinding weer uit kunt schakelen.

ikwilachterdevpn
Privacy voorvechter die graag schrijft over ongrijpbare wetgeving, privacy debacles en wat je er zelf aan kunt doen.

  You may also like

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Volgende post:

  0 %