
Zonder dat je het weet wordt al jouw app-activiteit door Google opgeslagen in je account. Daarmee kan Google je slimme suggesties geven, maar verzamelt daarmee ook een gigantische hoeveelheid data die inzage geeft in waar je bent geweest, wat je interesses zijn en dat is vanuit privacy oogpunt niet wenselijk. Sterker nog: als je Google vraagt om geen locatiegeschiedenis bij te houden, dan slaat Google dat nogsteeds op wanneer je Google Maps opent of het weerbericht checkt. Volg deze korte handleiding om het verzamelen van al deze data uit te zetten.
Stap 1: Log in bij je Google Account
Login bij je Google-account via accounts.google.com . Deze handleiding laat zien hoe je inlogt via de desktop browser, maar het kan ook via de browser op de telefoon. Nadat je succesvol bent ingelogd zie je de home pagina van je Google Account.
Stap 2: Open de privacy instellingen
Klik in het menu aan de linkerkant op “Gegevens en privacy”. Scroll naar beneden op de pagina totdat je het volgende blok met instellingen tegenkomt:
Standaard zullen deze drie opties (en de andere privacy instellingen in je account) aan staan. Google verzamelt standaard gebruiksdata van alle apps en diensten die je gebruikt, waaronder: Google Maps, Youtube, Chrome browser-geschiedenis en zelf het batterij-niveau van je Android apparaat. Deze informatie wordt centraal opgeslagen in je Google account. En daarmee verzamelt Google in hoog tempo bijzonder veel data, zonder dat je daar iets van merkt. Laten we daar iets aan gaan doen.
Stap 3: Pauzeer en verwijder web- en app-activiteit
Google maakt het je moeilijk om deze instellingen uit te zetten door je dit meerdere keren te laten bevestigen. Klik als eerste op “Web- en app-activiteit”. Klik vervolgens op de button “Uitzetten”.
In de pop-up die opent klik je op “Onderbreken”.
Web- en app-activiteit is nu uitgeschakeld. De data die reeds door Google is verzameld wordt hiermee niet automatisch verwijderd: dat gaan we handmatig doen. Klik hiervoor op “Alle web- en app-activiteit beheren”. In het scherm dat nu opent klik je op “Verwijderen”.
In de pop-up die opent kies je de optie “Altijd” en vervolgens wordt je gevraagd om deze keuze te bevestigen. Jouw opgeslagen Web- en app-activiteit is nu verwijderd.
Stap 4: Pauzeer en verwijder locatiegeschiedenis
Het is belangrijk dat je zowel Web- en app-activiteit als de Locatiegeschiedenis uitzet. De eerste optie slaat namelijk ook je locatie op bij gebruik van diverse apps, wat Google niet duidelijk vermeldt.
De locatiegeschiedenis zet je op een zelfde manier eenvoudig uit. Onderaan het scherm vind je onderstaande button die de overige instellingen uitklapt:
Klik bij Locatiegeschiedenis wederom op de button “Uitzetten” en bevestig in de pop-up die opent.
De data die reeds door Google is verzameld wordt hiermee niet automatisch verwijderd: dat gaan we handmatig doen. Klik hiervoor op “Geschiedenis beheren”. Er opent nu een kijk met al jouw opgeslagen locaties. De button om deze in 1 keer te verwijderen valt bijna niet op; klik hiervoor op het prullenbak-icoon rechts onderin de kaart.
In de pop-up die opent vink je de checkbox aan en bevestig met “Locatiegeschiedenis verwijderen”. Jouw locatiegeschiedenis is nu verwijderd.
Stap 5: Pauzeer en verwijder Youtube-geschiedenis
We gaan nu de laatste optie uitzetten: de Youtube-kijkgeschiedenis. Klik wederom op de button “Uitzetten” en bevestig in de pop-up die opent.
De data die reeds door Google is verzameld wordt hiermee niet automatisch verwijderd. Klik hiervoor op “Geschiedenis beheren”. In het scherm dat nu opent klik je op “Verwijderen”. Vervolgens wordt je gevraagd om deze keuze te bevestigen. Jouw opgeslagen kijkgeschiedenis is nu verwijderd.
Stap 6: Check ook meteen deze privacy instellingen (nu je er toch bent)
In de privacy-instellingen kun je ook de personalisatie van advertenties uitzetten. Hiermee voorkom je dat Google jouw data en voorkeuren gebruikt om je persoonlijke advertenties te tonen. Door deze instelling uit te zetten, krijg je bijvoorbeeld minder advertenties te zien voor stofzuigers als je daar eerder naar hebt ge-googled.
En andere interessante instelling om aan/uit te zetten is de optie om “Persoonlijke resultaten” te tonen. Zet je dit uit, dan zal Google de zoekresultaten niet op voorhand filteren op basis van jouw eerdere online activiteit en zoekgedrag. De resultaten die je ziet zijn dan objectiever.