Covid-19Privacy

Europees coronapaspoort schendt je privacy: dit zijn 3 alternatieven

Coronapaspoort met QR-code

Op 1 Juli moet hij klaar zijn: het (digitale) Europese coronapaspoort waarmee de Europese grenzen weer open kunnen en jij weer op vakantie. Je kunt dan de QR-code in de Coronamelder-app laten zien op Schiphol of aan de grens, om aan te tonen dat je gevaccineerd bent, onlangs getest of inmiddels imuum. Maar de aanloop naar de ”Digital Green Pass” is al net zo rommelig als de eerdere reisbeperkingen.

Zeven Europese landen zijn al begonnen met de uitrol van certificaten. Duitsland is een van die landen, maar daar moet je alsnog een PCR-test laten zien of bewijs van immuniteit wanneer je de grens over wilt. En het is nog maar de vraag of meer Europese landen aanvullende eisen gaan stellen en op tijd klaar zijn; de apps worden namelijk door ieder land apart ontwikkelt. En ga je buiten Europa op reis, dan is nog maar de vraag welk certificaat wel of niet wordt geaccepteerd.

En dan is er nog puntje qua privacy: waar de Coronamelder straks alleen een ‘groen vinkje’ gaat tonen, kan de buitenlandse douane meer persoonsgegevens van je inzien. Niet alleen welk vaccin je hebt gehad, maar ook hoeveel dosis en wanneer. En of je ziek bent geweest of eerder getest. Geen fijne gedachte dus, dat je wel op reis kunt maar er in privacy op moet inleveren. Maar er zijn alternatieven.

RIVM hoeft geen gegevens voor coronapaspoort

Een van de makkelijkste manieren om je privacy (enigszins) te beschermen, is om geen toestemming te geven voor het opslaan van je vaccinatie in de database van het RIVM. Hierom wordt gevraagd wanneer je een afspraak maakt voor een vaccinatie. Geef je akkoord, dan worden jouw gegevens door het RIVM gebruikt in het Covid-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS) voor onderzoek. Er wordt echter niet bij verteld dat dit ook een opt-in is voor opslag van je gegevens voor het vaccinatiepaspoort. Ga je niet akkoord, dan stuurt het RIVM je gegevens niet door.

Dus ik moet hiermee akkoord gaan om een coronapaspoort te krijgen? Nee: het CIMS is slechts 1 van de systemen waarin je vaccinatie wordt bijgehouden. De GGD doet dit namelijk ook, en eventueel je huisarts of het ziekenhuis. De database van het RIVM is 1 van de tientallen (!) systemen waarin dit wordt vastgelegd en loopt op dit moment ook nog achter qua administratie: veel vaccinaties zijn hierin nog niet vastgelegd.

Je kunt overigens ook op een later moment alsnog toestemming geven via mijn.rivm.nl

Een PCR-test doen

Er zijn op dit moment 3 manieren om een coronapaspoort te krijgen:

  1. Je bent gevaccineerd met een EMA-goedgekeurd vaccin
  2. Je hebt een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud
  3. Je kunt aantonen dat je Corona hebt gehad en imuum bent door aanwezigheid van antistoffen

Zelfs al heb je straks een coronapaspoort, dan is nog maar de vraag naar welke Europese en landen daarbuiten je precies kunt reizen. Zelfs bovenop een digitaal certificaat kunnen landen (zoals Duitsland) nog een PCR-test verplichten. Grote kans dat je dus alsnog een test moet gaan doen voordat je op reis kunt. Dus deel niet bij voorbaat je vaccinatie-gegevens, maar kijk eerst waar je naartoe wilt en wanneer: wellicht is een test straks voldoende.

Een stempel in het vacinatieboekje (gele boekje)

Bron: NOS.nl

Er is al veel over te doen geweest: het vertroude gele boekje. Eerst wilde de GGD het niet stempelen, maar naar een storm van kritiek kun je nu alsnog een stempel krijgen. Ook als je je vaccinatie al hebt gehad. Minister Hugo de Jonge en de GGD blijven erbij dat de stempel alleen niet hetzelfde is als de digitale variant, maar het gele boekje wordt officieel erkend voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en in Duitsland, Oostenrijk en IJsland al geaccepteerd als bewijs van vaccinatie. Zeker in de aanloop naar het Europese certificaat is het stempel dus al (beperkt) geldig en wellicht daarna ook in meer landen. Niet voor niets loopt het momenteel storm bij het bestellen van gele boekjes.

Heb je nog geen gele boekje of ben je hem kwijt? Je kunt er hier eentje bestellen.

You may also like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *