Tips

4 redenen om een VPN te gebruiken op vakantie

Wanneer je op reis bent, kun je misschien niet alle luxe van thuis meenemen. Maar laten we eerlijk zijn, ga je tegenwoordig echt nog ergens heen zonder telefoon of laptop? Natuurlijk niet. Daarom een aantal tips om ook in het buitenland je favoriete shows te kunnen kijken, om veilig online te bankieren en om tickets met korting te boeken. Het enige wat je nodig hebt is een VPN.

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde links. Klik je hierop, dan steun je daar het onderhoud van deze website mee. Lees meer.

1. Je favoriete series kijken

Deze heb je misschien al eerder gehoord: er is een truc om je favoriete tv-programma’s en kanalen te kijken als je in het buitenland bent. Streaming-diensten zullen proberen de toegang te blokkeren wanneer je inlogt vanuit een ander land, maar met een goede VPN kun je gewoon de rest van je favoriete seizoen af kijken. De VPN zorgt er wel voor dat de verbinding wat langzamer wordt dan je normaal mag verwachten, dus zorg ervoor dat je een goede wi-fi of hotspot (4G) hebt op je vakantie-adres.

Tip: Vergeet ook niet om de gebruikers / wachtwoorden voor je internetprovider en / of streamingdienst op te schrijven, in het geval je opnieuw in moet loggen.

Wist je dat: de Netflix-bibliotheek verschillende titels heeft, afhankelijk van het land waarin je kijkt? Dit betekent dat bepaalde Amerikaanse shows mogelijk niet in je account verschijnen wanneer je bijvoorbeeld vanuit Europa kijkt zonder een VPN te gebruiken!

NPO Start zal niet werken op vakantie zonder een VPN

2. Toegang tot online bankieren

Heb je ooit wel eens ingelogd op je online bankrekening via de wifi in de trein of in de lobby van een hotel? Dat wil je wellicht heroverwegen, omdat je hiermee een groot risico loopt. Niet alleen diegene die de wifi aanbiedt kan meekijken, maar op onbeveiligde wifi kan iemand met een beetje technische kennis deze eenvoudig hacken. Je wilt toch niet dat je bankgegevens in het buitenland lekken?

Houd er rekening mee dat inloggen op je bankrekening vanuit het buitenland soms ook waarschuwings en/of veiligheidssystemen bij je bank kan triggeren waardoor ze de toegang tijdelijk kunnen blokkeren. Dit is in de eerste plaats om jouw rekening veilig te houden. Maar stel dat het gebeurd, kan het wel even duren voordat je de klantenservice vanuit een ander land of tijdzone te pakken krijgt.

3. Prijsdiscriminatie voorkomen

Voordat je een (vlieg)bestemming of hotel boekt, is het wellicht de moeite waard om deze  vanuit een ander land te boeken. Daar kun je namelijk geld mee besparen!

Prijsdiscriminatie is een praktijk in de reisbranche, waarbij hotels & luchtvaartmaatschappijen een verschillend prijsbeleid hanteren voor consumenten in verschillende landen om hun omzet te vergroten. In welvarende landen kan het zijn dat je vervolgens meer betaald. Daarnaast kunnen websites middels cookies en je IP-adres je zoekgedrag in kaart brengen en volgen. De volgende keer dat je naar vliegtickets zoekt, zul je zien dat de prijzen omhoog zijn gegaan: dat doen aanbieden expres zodat je geneigd bent om toch maar snel te gaan boeken.

Ga je binnenkort een reis & ticket boeken? Neem dan de volgende voorbereidingen:

  • Verander je locatie met een VPN: zet je VPN aan en verbind met een server in een ander land
  • Verwijder je browser-geschiedenis en cookies. Of gebruik een incognito window/browser.
  • Experimenteer met verschillende (VPN) locaties: browse vanuit meerdere landen en kijk wat de invloed is op de prijs van een ticket.

Voor voorbeelden van goedkopere tickets en hotels, lees vooral ook dit artikel.

4. Je online privacy beschermen

Als je eenmaal vertrouwd bent met het gebruik van een VPN (zoals ik) kun je deze altijd aan laten staan. Ik laat hem ook thuis aan, gewoon omdat ik het vergeet. Het beschermt niet alleen mijn privacy in het buitenland, maar voorkomt ook dat bijvoorbeeld mijn provider en websites die ik bezoek mijn online gedrag in de gaten houden.

De Engelse versie van dit artikel verscheen eerder op charmingmarie.com

You may also like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in:Tips